У "ЛНР" порадили молодятам у сімейному житті керуватися заповітами "Домострою". Огляд публікацій окупованого Донбасу

Минулого тижня ЗМІ окупованого Донбасу активно допомагали місцевій владі та російським політикам переконувати мирних жителів в тому, що вони завжди були частиною "русского мира", тільки не здогадувалися про це...

Здесь русский дух....

У "ДНР" похвалилися, що почали відзначати День сім'ї, любові і вірності раніше, ніж Путін у 2022 році видав указ про те, що усі сімейні росіяни мають брати за взірець святих Петра і його дружину Февронію. "День сім'ї, любові і вірності відзначають у Росії 8 липня, він приурочений до православного дня пам'яті святих князя Петра і його дружини Февронії. Встановлено указом Президента від 28 червня 2022 року. У ДНР це свято мало офіційний статус ще до входження до складу РФ - з 2015 року", - радісно нагадали містечкові пропагандисти.

Скажемо чесно, вищеназвана подружня пара навряд чи може вважатися зразком любові та вірності. За легендою, муромський князь Петро захворів на проказу. Виявилося, що зцілити його може тільки дочка простого бортника Февронія. Як "чесний офіцер" князь обіцяв з нею одружитися. Однак, зцілившись, свою обіцянку забув і відрікся від простолюдинки. Хитра Февронія передбачала такий поворот подій, тому трохи не долікувала Петра. Невдовзі хвороба повернулася, тож князь знову обіцяв одружитися з Февронією... Після цього вони вже жили довго і щасливо. Влада "ДНР/ЛНР" постаралася вичавити з цієї мильної опери максимальну кількість інформаційних приводів.

Найвидовищнішим виявилося привітання молодят, які вирушили до РАГСу саме цього дня. "Активісти громадського руху "Донецька Республіка" привітали молодят у Центральному донецькому відділі реєстрації актів цивільного стану (РАЦС) із Днем сім'ї, любові та вірності... Усім молодятам подарували квіти та пам'ятні подарунки", - розповіло "офіційне" видання "ДНР".

Уважні читачі могли здогадатися, що для молодят така увага місцевих політиків і преси не стала несподіванкою - випадкових наречених на святі не виявилося: "Заступник секретаря Донецького регіонального відділення "Єдина Росія" Валерій Скороходов особисто відвідав РАЦС Ленінського району Донецька. Там відбувся урочистий розпис діючого військовослужбовця Республіки з його нареченою. Скороходов вручив молодятам квіти і подарунки".

У Луганську процедуру привітання з Днем не надто вірного Петра й обдуреної Февронії представили як дотримання давніх традицій і сімейних цінностей. Як інструкцію як побудувати міцний осередок "новоруського" суспільства молодятам подарували... "Домострой".

Ця збірка середньовічних сімейних і побутових повчань докладно регламентує стосунки чоловіка і дружини. Чоловік, за "Домостроєм", є главою сімейства, всі інші повинні йому беззаперечно підкорятися. Якщо дружина, наприклад, не послухалася чоловіка, її слід покарати, побити. Але робити це слід не публічно, щоб "люди б того не знали і не чули". Категорично заборонялося бити дружину "ні по вуху, ні по очах, ні під серце, ні стусаном, ні посохом". Чоловікові можна було покарати неслухняну дружину тільки "батогом ввічливенько за руки тримаючи". Бити при цьому рекомендувалося "дбайливо, без гніву".

Надто потрібну і корисну книжку за великої кількості журналістів молодятам вручила луганська зрадниця, яка дослужилася до посади "сенатора" від "ЛНР" у Раді Федерації РФ Ольга Бас.

"Щоб ви читали, вивчали, чогось навчалися, але найголовніше - щоб ви книжку зберігали і потім передавали своїм діткам, щоб вони обов'язково теж шанували ці традиції", - висловила впевненість Бас, що домостроївські скріпи ще довго будуть основою сімейного життя "новых русских".

До речі, про сім'ю. Мабуть, щоб продемонструвати дітям "ДНР", що вони тепер живуть у великій багатонаціональній сім'ї, їх відправили відпочивати... у Забайкалля.  "Школярі Старобешівського району вирушили на відпочинок до дитячого табору "Юність" у Бурятії", - повідомили місцеві журналісти. 

Зазначається, що там їм організували екскурсію по Улан-Уде. Крім того, школярів відвезли в Тарбагатайський район, де вони познайомилися з життям і культурою старообрядців Бурятії та Забайкалля.

З точки зору туризму і любові до подорожей жодних претензій до Бурятії бути не може. Край справді красивий: велична тайга, гірські річки. Ось тільки споконвіку дітей із Забайкалля на відпочинок вивозили до моря. Тепер же на Азовське узбережжя із Сибіру приїжджають дорослі чоловіки на танках, а донецькі дітлахи змушені відпочивати в Бурятії...

Статті

Країна
27.04.2024
09:00

Театр під час війни: відновлення і нові сцени

Як театри, попри всі труднощі, працюють, гастролюють і створюють нові сценічні майданчики, розповідаємо в матеріалі.
Донецьк
26.04.2024
16:00

Відновлення Донеччини: поки навіть не в проєкті, але…

Стосунки влади і громадськості ніколи не були виключно конструктивними, на Донеччині зокрема, - передусім через взаємну недовіру, брак досвіду, неспівпадіння уявлень про співпрацю і просто небажання влади бути додатково контрольованою.
Країна
26.04.2024
10:51

Український метал: здається, є надія

"Виробничі результати за підсумками року могли бути вищими, якби імпортна продукція з Китаю не заходила у великих обсягах на вітчизняний ринок, особливо коли в Україні виробляються аналоги".
Всі статті